PARLEM AMB… Cristina d’ADZ Nadons

Sóc la Cristina Adzeries, responsable d’ADZ Nadons, l’empresa de bolquers reutilitzables. Estem a Les Borges del Camp, província de Tarragona. Fem un producte molt xulo de proximitat i quilòmetre zero tot el que podem.

DeTela. Com va començar ADZ?

ADZ. ADZ Nadons és una empresa que va començar amb la meva mare, va ser la fundadora l’any 2007 amb 78 anys. Ella era voluntària d’organitzacions benèfiques i demanaven sempre diners, entre altres coses, per a bolquers. Ella, com a bona mare de 7 fills i havent utilitzat bolquers de roba, va proposar comprar bolquers de roba per tal de poder omplir millor el cistell amb altres coses. La veritat és que en aquell temps no s’hi trobaven, no hi havia botigues especialitzades com la vostra i no en va trobar. Va estar buscant i la tractaven una mica com que havia perdut el seny, l’acompanyaven al carrer i li deien: “-Miri senyora aquí al supermercat hi trobarà bolquers! -Però jo vull d’aquells que es puguin rentar!!”

DT. De quin any estem parlant?

ADZ. 2005-2006 que va ser quan va començar tot. L’empresa va començar al 2007, que va ser una mica pel plantell que va tenir. “A mi m’explicaran que no existeixen, si n’he rentat amb 7 fills i n’he fet servir” i a més a més es plantejava que segur devia haver-hi alguna cosa més moderna. Va trobar algunes gases, un plàstic per fer algun invent però res del que ella pensava que podia existir en uns temps com els de llavors. Es va posar mans a l’obra, va arribar a casa, com que ella tenia ja nocions de costura i sabia, bueno, perquè la meva mare sap de tot, i s’hi va posar i va fer un bolquer que, la veritat, ens va agradar molt a la família. Era una monada, amb una capa d’impermeable, una roba de cotó per fora, molt xulo, i vam dir: “Oh! Si l’haguéssim tingut les germanes i els germans l’haguéssim fet servir… ja tenim els fills grans…” I així va començar tot.

Rient, rient, una germana meva la va apuntar a un concurs d’empresa de Reus i va quedar finalista i sense pensar-ho va dir: “Bueno, ara m’han donat un premi, algú l’hauria aprofitat, doncs jo que he tingut aquesta idea també l’haig d’aprofitar, em sento amb l’obligació moral de tirar-ho endavant”. I bueno, així van ser els inicis i nosaltres la vam recolzar i d’aquí va sortir l’empresa. Ella en realitat no tenia cap intenció de fer una empresa, però la vida ens porta per camins insospitats.

DT. Heu notat que hi ha hagut una gran evolució en el món dels bolquers de tela?

ADZ. Sí, molta, de fet no es para mai d’evolucionar. El seu primer prototip no té pràcticament res a veure amb el bolquer que tenim ara. Sempre hem estat avançant, fet proves, millorant. Érem inexpertes en el tema perquè no veníem del món del teixit, ni de cap experiència similar, però bé, vas fent recerca, vas buscant i aquí m’estampo, aquí l’encerto i al final són 10 anys de treball, ara ja pot ser una mica més de 10 de treball i recerca i proves i ara tenim un bolquer del que estem molt satisfetes del resultat.

DT. Creus que els bolquers de tela són aptes per a totes les famílies amb fills petits? Imaginem que sí.

ADZ. Jo crec que sí, que tenim un producte ben aconseguit, els nostres valors van una miqueta que poden encaixar amb moltes famílies. Hi ha des de les persones que econòmicament els hi suposa un gran estalvi, s’estan estalviant molts diners dels bolquers d’un sol ús respecte als que es poden reutilitzar, que es poden rentar a casa fàcilment i s’eixuguen fàcilment. Les famílies que tenen problemes a vegades de pells, amb pells més sensibles que no se’n surten de pomadetes i històries que hi ha sempre als culets amb problemes, doncs també els bolquers amb els canvis ben fets, vosaltres ja ho sabeu, doncs tenen molts avantatges els de roba respecte als de llençar, el fet de que siguin transpirables fa que en aquella zona del culet la temperatura es pugui reduir fins a 1ºC. Pel tema ecològic no cal dir que tota aquella tona que està calculat que produeix una criatura, des de que porta bolquers fins que els deixa, és una cosa que no ens podem permetre a hores d’ara tal com estan les coses, s’ha de posar mà.

DT. Ara, amb la situació que estem vivint amb aquesta pandèmia, creieu que ha pujat la demanda de bolquers de tela per part de les famílies?

ADZ. Sí, crec que d’alguna manera ho estem notant i sobretot s’està palpant molt a l’ambient aquesta conscienciació mediambiental, que és molt necessària. I d’alguna manera, amb el confinament, ens hem adonat que a la que hem deixat de pressionar el planeta i a la Terra, ha respirat una miqueta, veus que “Buff! Aquesta gent ja es poden quedar a casa que el planeta ja evoluciona sol” i o ens posem les piles o no hi ha una altra.

DT. Què tenen els bolquers ADZ que no tenen altres?

ADZ. Els bolquers ADZ per mi tenen aquest plus de proximitat, diria que estan fets amb el cor, però això suposo que us ho dirien totes les marques, perquè qui es posa en això és perquè realment té aquesta voluntat d’anar endavant i de fer les coses ben fetes. Hi ha marques excel·lents amb productes molt macos, però nosaltres ens diferenciem una miqueta, potser, en el tema de la proximitat i, com us he dit abans, intentem que tots els productes siguin del més a prop possible. Vam començar molt comprant a fora teixits que no trobàvem i ara estem molt orgulloses de trobar moltes coses aquí. Teixits punters que són hidròfugs, impermeables i que tenen moltes propietats, que ens els fan aquí amb certificats Oeko-Tex®, tots els que utilitzem. Potser el punt de diferenciació més clar és aquest, som d’aquí i intentem fer les coses amb un preu just i donant feina aquí i treballant tant bé com sabem.

DT. Quants sou a l’empresa? Quantes persones sou?

ADZ. Ara hi ha el comercial, la meva filla que és la meva mà dreta que m’ajuda en tot, bueno ella també té una altra empresa, també és emprenedora, ella és la que sempre m’empeny quan em desanimo una mica, “Vinga va, que ja ens en sortirem, que ja farem això, farem allò”, m’ajuda molt. I llavors hi ha 3 dones aquí cosint. Així que ja comencem a tenir una importància, i ja és per a que hi hagi demanda i no parem de funcionar, perquè la veritat és que s’està fent gran, poquet a poquet s’està fent gran.

DT. I per quan hi haurà color als bolquers ADZ?

ADZ. La pregunta del milió. Esperem que al 2021 ja us podem ensenyar alguna col·lecció, alguna mostra nova. Estem treballant per això, estem buscant, però si que intentarem que ja sigui per l’any vinent, potser sí. El blanquet a mi m’agrada molt i té moltes propietats, el pots rentar molt bé i sempre veus que està net. Però entenem que per la vista es van també una mica les vendes, que la competència fa coses molt maques i nosaltres també som capaços de fer coses molt maques, que també sabem. Falta una mica de color i al ser un producte per a nadons és normal que a la gent se’ls hi vagi una miqueta la vista amb els estampats. Coses boniques que intentarem fer de cara a l’any vinent, que hi hagi 3 models diferents i poquet a poquet anem encarrilant coses.

DT. Teniu pensat fer algun model nou?

ADZ. Sí. El model bàsicament serà el mateix, perquè ara hem arribat a un punt que ens ha costat molt i ara ja estem bastant orgulloses del resultat i de les proves, els absorbents, que son bons i aguanten moltes hores, però sí que ens estem plantejant fer un tot en un. El nostre és un tot en dos, que hi ha dues parts: hi ha el bolquer pròpiament, amb l’absorbent a banda, que moltes vegades només cal canviar l’absorbent i no cal canviar tot junt, i això fa que estalviïs en la compra de bolquers. Però sí que d’alguna manera a vegades s’imposa la versió de persones que volen les coses més fàcils, en llars d’infants o quan el deixes amb l’àvia o un dia vas d’excursió… doncs mira, ja el tens preparat, és tota una peça i ja funciona. I al final per nosaltres és tant o més fàcil fer-lo així que fer-lo en dos peces i vam dir “Bueno, si és una cosa que potser la gent demana, doncs intentarem també per l’any que ve tenir versions”.

DT. Es triga molt des de tenir un prototip? Imagino que serà anar fent proves, ajusts…

ADZ. Hi ha moltes proves a fer, molts ajusts, perquè precisament del que vam pecar al principi amb l’empresa, a part de la inexperiència que hi havia, és de poder fer poques proves. Érem 7 germans i tots hem tingut fills i tots els teníem grans i no teníem nets ni res, no teníem cap conillet d’Índies amb qui provar i vam sortir molt ràpid amb un bolquer que era molt bonic, però estava poc provat. I amb això jo si que m’hi he posat molt, hem fet moltes proves, vam demanar voluntaris a Berga a un centre mèdic, van venir nens i nenes de totes les edats… I bueno, clar, fins que no estàs una mica segura d’una cosa hi ha molts punts a tocar, sembla que un bolquer és petitet i fàcil de fer, però hi ha moltes coses, hi ha molta tela. La veritat és que ens ha costat molt i que ara, bueno, tenim una línia, comencem a tenir una experiència i anem amb un altre pas.

A més a més, encara estem fent proves per temes d’incontinència, bolquers per a gent gran, bueno, això son proves, jo estic ara llençant primícies i no, no ho agafeu al peu de la lletra, però evidentment estem treballant uns teixits molt bons, que poden tenir altres aplicacions i ens sentim amb el deure de treballar-ho i tirar-ho endavant i veure què surt.

Si el problema mediambiental amb el tema dels nadons és important, amb la gent gran es multiplica per 100 o per 1000, les tones de residu que es fan són enormes, els problemes de salut també. És un tema més complexe. A part, per entrar en aquest terreny has de tenir un producte homologat per la CE i ja comença a ser més pesat.

DT. Està bé, perquè ho demanen també, hi ha famílies que pregunten per bolquers per a gent gran, conscienciades pel medi ambient i per la pell.

ADZ. Per exemple, de les tres senyores que estan cosint aquí, hi ha dues que tenen les seves mares que n’utilitzen i sempre diuen “Sí, fem-ho, fem-ho amb carinyo perquè necessitem algo per la pell”, perquè tenen aquests problemes i realment hi ha molta feina a fer. Jo, per exemple, visc al costat d’una residència del meu poble i, bueno, és terrible la quantitat de residu que s’organitza i, bueno, si podem fer alguna cosa ni que sigui amb els casos que no siguin greus… Anem treballant.

DT. Sí, la miqueta que puguem fer cadascú ja es guanya.

ADZ. Jo sempre he sigut defensora d’això, que no cal ser dramàtics, i dir que s’ha de fer servir això, perquè no hi ha una altra alternativa i sí crec que no hi ha una altra alternativa, perquè anem cap a una societat que realment imposa això, perquè hi ha tot el programa mediambiental, l’agenda del 2030 i si no estàs al dia amb aquestes coses no podem tirar endavant, el planeta ho reclama i hem d’anar cap aquí. I aquests punts tant exagerats com són els bolquers, tant de gent gran com de nadons, és un problema greu que s’ha de solventar.

DT. Vols afegir alguna cosa més?

ADZ. Bueno, no sé, hem explicat moltes coses. Aquí estem treballant per un futur millor amb molta il·lusió, molt de carinyo i arribar al màxim de persones possibles i a veure si aguantem tot això.

DT. Moltes gràcies per atendre’ns, perquè la veritat és que el vostre és un bolquer que ens agrada molt.

ADZ. Gràcies, moltes gràcies, sé que compteu amb nosaltres i això ens dóna molta alegria i molta confiança també. Una tenda especialitzada de Barcelona, DeTela. Tothom que hi vagi allí, que li explicaran tot allò que fem. Moltes gràcies Ana, Patricia.

DT. Moltíssimes gràcies per tot.