ORIGEN DELS BOLQUERS

Els bolquers han existit des dels orígens de la humanitat, a diverses cultures ancestrals com l’azteca, l’egípcia i la romana ja es feia ús de diversos materials com fulles, teles o pells per a cobrir al nadó.

Els inuits, esquimals d’Alaska, per exemple, feien servir pells de foca farcides de molsa per a embolicar amb elles als seus nadons. Els nadius americans feien servir pells de conill farcides de pastura, igual que els inques.

A finals del 1800, a Europa i Nord-amèrica, es va començar a fer servir una tela quadrada, de lli o cotó, plegada en forma rectangular i que es subjectava amb un imperdible que es va donar a conèixer amb el nom de “bolquer”. Va ser Maria Allen el 1887, a Estats Units, qui es va llençar a la producció en massa del bolquer, aquesta tela amb patró determinat. A ella li devem també la recomanació de bullir en aigua (avui en dia ja no és necessari) i eixugar al sol.

Anys més tard, el 1946, es va introduir el primer cobertor impermeable. Amb la finalitat de resoldre el problema que existia amb el rentat i l’eixugat dels bolquers, Marion Donovan va fabricar una coberta de bolquer  fent servir tela de paracaigudes, tela de niló que no deixava passar la humitat, de manera que el nadó no mullava ni la seva roba ni el llit.

El 1949, després de varies proves amb la seva filla i moltes millores, va aconseguir presentar la sol·licitud per a la patent. No va ser fins el 12 de juny de 1951 que la va aconseguir, fet que va suposar un gran èxit: en un parell d’anys ja tenia ofertes que s’alçaven als dos milions de dòlars. Gràcies a això, Marion va decidir buscar materials més aïllants i més curosos amb la pell del nadó.

Finalment, 10 anys més tard, va aparèixer a la història Procter & Gamble, que es va interessar pel projecte i ja podem imaginar el que va passar: va convertir aquest bolquer en el bolquer d’un sol ús que coneixem actualment.

Per sort, a mesura que els bolquers d’un sol ús es van anar desenvolupant des del no res fins a l’actual indústria, els bolquers de tela es van tornar cada cop més còmodes i funcionals. En els anys 80 l’oferta de bolquers de tela disponible era molt petita, per catàleg o a grans magatzems. Ha estat durant les últimes tres dècades que els bolquers de tela han estat testimoni d’un enorme auge.

Actualment les opcions que ens ofereixen els bolquers de tela son infinites, podem triar entre centenars de colors, varietat de models i estils, infinitat de materials transpirables i fàcils de netejar. Una de les coses més importants de fer servir bolquers de tela, sigui quin sigui el model que a la vostra família li va millor, és que suposen no generar més residus, són l’opció més saludable per a la pell del nadó i inclús ajuden a mantenir l’economia familiar.