Tipus de bolquers
Sigui quin sigui el model de bolquer de tela tots parteixen de la mateixa idea bàsica. Els bolquers de tela es composen d’una capa exterior impermeable, que serveix per evitar que res surti fora, i una capa interior absorbent encarregada de recollir-ho i absorbir-ho tot.
Depenent de com es relacionin aquestes dues capes, sorgeixen els diferents tipus de bolquers de tela que trobem al mercat.
–TE1 ( tot en un ), és un bolquer on la capa impermeable i la capa absorbent estan unides, normalment cosides, i no es poden separar. Això significa que cada vegada que es canvia el bolquer s’ha de posar a rentar sencer.
- avantatges: és un sistema molt pràctic, fàcil i intuïtiu. És el bolquer idoni per quan surts de casa, perquè un cop net “ja està llest”, no requerix més.
- desavantatges: el fet de tenir les dues capes unides, fa que l’assecat sigui més lent. El seu preu pot ser lleugerament superior als altres.
–TE1 de BUTXACA, en aquest model de bolquer, la capa impermeable està cosida a una tela absorbent, formant una butxaca interior que es farceix amb l’absorbent pròpiament dit. La idea és la mateixa que en el model anterior, doncs un cop brut es renta tot el bolquer, però l’absorbent va a part, afavorint un assecat més ràpid.
- avantatges: molt similars al TE1.
- desavantatges: requereix col·locar l’absorbent abans de fer-lo servir.
–TE2 ( tot en dos ), és un sistema de bolquer on l’absorbent va unit a la capa impermeable amb snaps ( també dits broches o fermalls ). Normalment s’han de rentar totes les parts, però a vegades la part exterior queda neta i es pot reutilitzar, amb absorbents extres.
- avantatges: com que està separat per parts, l’assecat és més ràpid. Muntar el bolquer un cop net i sec és molt senzill, doncs només s’ha de col·locar l’absorbent amb els snaps.
- desavantatges: es recomana utilitzar els absorbents originals de la marca. Encara que estiguin pensats per no haver de rentar en cada canvi la capa exterior, en els tot en dos, no sempre acaba de funcionar, i molt sovint s’han de posar sencers a rentar.
–COBERTOR, cobertor és el nom que rep la capa impermeable exterior. Serveix per cobrir i mantindre a lloc l’absorbent que es vulgui utilitzar, evitant que surti fora la humitat o que hi hagin fuites.
- avantatges: és el sistema que surt més econòmic, i el més pràctic. El cobertor no s’acostuma a embrutar, així que es pot re aprofitar vàries vegades ( 2-3 cops ). S’asseca molt ràpid
- desavantatges: es necessari “muntar-lo”, en cada us s’ha de col·locar l’absorbent.
–ABSORBENT, és la capa interna, la que està en contacte amb la pell del nadó i que, com el seu propi nom indica, serveix per absorbir. N’hi ha de molts materials i tipus.
MATERIALS:
- SINTÈTICS: els absorbents sintètics tenen dos característiques que els fan molt interessants:
- Absorbeixen molt de líquid
- L’assecat és molt ràpid
- NATURALS: dins dels materials naturals trobem tres tipus: cotó, bambú i cànem.
– COTÓ: és un material molt resistent i molt absorbent, pot trigar un pel en assecar-se.
– BAMBÚ: sempre va acompanyat de cotó ja que és un material tou i necessita consistència, força absorbent i per les característiques pròpies de la planta és antibacterià.
– CÀNEM: Absorbeix molt i molt ràpid, reté molt, deixar anar el líquid a poc a poc, funciona genial com a reforç.
TIPUS D’ABSORBENTS:
- GASES: absorbent de forma quadrada d’uns 70x70cm, que resulta molt pràctic perquè s’asseca molt ràpid i que podem plegar de diverses maneres, la més senzilla i habitual és en forma allargada. És el sistema clàssic, més similar al de “tota la vida”. Té molt bona capacitat d’absorció.
- INSERTABLES: aquest absorbent ja ve confeccionat en forma de rectangle allargat, no es necessari plegar, però per contra augmenta el temps d’assecat. La capacitat d’absorció i volum varia molt depenent de la marca i el material. També es pot usar com a reforç dels TE1 o TE2.
- PREDOBLEGATS: també el sentireu anomenar “prefolded”, el nom en anglès. És un terme mig entre els dos sistemes anteriors, ve predoblegat formant un quadrat gran. A l’hora de fer-lo servir farem dos plecs per donar-li forma allargada; en canvi, l’estendrem obert perquè s’assequi més ràpid.
- AJUSTATS:és un absorbent una mica diferent, té forma de bolquer i es pot tancar i col·locar igual, ara bé necessita cobertor. S’utilitza sobretot de nit, perquè té una gran capacitat d’absorció.
- avantatges: molt absorbent.
- desavantatges: col·locat fa bastant volum i triga en assecar-se.
Existeix una varietat molt característica d’ajustats que es tanquen mitjançant una llaçada feta amb la cinta que incorporen i que es coneixen com “ANUDADOS”
–SISTEMA HÍBRID, aquest sistema permet combinar els absorbents de tela amb absorbents de cel·lulosa d’un sol ús; així en cada moment podem escollir quin absorbent preferim.